ÚSKALÍ NA DUCHOVNÍ CESTĚ

uskali-na-duchovni-ceste 

 Úskalí na duchovní cestě

 

Pokud jste se vydali za duchovním poznáním nebo cestou seberozvoje, tak se můžete také potkat s bludnými cestami nebo se dostat do pasti. Proto je dobré udržovat si stále zdravý selský rozum, kritické myšlení a stát nohama na zemi. Jakmile vás to odvádí od sebe nebo od reálného praktického života, tak to ještě není ono.

 

Než zde vypíšu možná úskalí, která vás mohou potkat, tak nejdříve zmíním způsob, který považuji za nejlepší a funkční. Je to přímá cesta ke zdroji, k přítomnosti a touha po poznání nejvyšší pravdy. Odpoutávání se od konceptů, limitujících přesvědčení a případných vnitřních zranění, za kterými je stále přítomné pravé Já, které hledáme. Cílem je vědět kým jsme, a přitom zůstat plně ve fyzické realitě. Realizace sebe jako zdroje ve hmotné formě.

 

 

Některé směry se mohou tvářit lákavě, zářivě, ale také vám mohou na delší dobu zamotat hlavu a přinést řadu nepříjemností. Jiné zase nabízejí zkratku a slibují rychlé zlepšení života. A další se obyčejně potkávají s lidskou nevědomostí nebo naivitou a idealismem.

 

Většinou jsou to prostředníci přicházející z venku a odvádějí nás od pravdy, která je přitom velice blízko a stále přítomná v nás. Mohou naši cestu k sobě naopak zbytečně prodloužit.

Vždy se stačí podívat v reálu na svůj život, jestli se v základních oblastech mění k lepšímu a je v pořádku a v rovnováze.

 

Se vším respektem je zároveň velmi pravděpodobné, že vše, čím procházíte, prostě patří k vaší cestě a přinese vám to cenné poznání, které právě potřebujete.

Pokud ale cítíte, že stále hledáte a moc se neposouváte, nebo vás dokonce potkávají nějaké nepříjemnosti, tak zde ve zkratce zmíním některé omyly nebo i nástrahy, které jsem během své životní zkušenosti zaznamenala.

 

 

Touha po nadpřirozených schopnostech

Sem patří jakékoliv snahy o předčasné otevření třetího oka, vidění aury, práce s kundaliní energií, astrálem, vstupování do změněných stavů vědomí, snaha o mimotělní prožitky, komunikace s duchy, rituály a jiné hledání zajímavých zážitků.

Tyto záležitosti se mohou dočasně samy přirozeně a spontánně objevit v některých fázích procesu rozpomínání, ale pak zase odcházejí. A pokud ne, tak je dobré je včas odložit. Předčasné otevírání může být pro nepřipravený systém těla nebezpečné.

 

Ovlivňování reality magií

Zahrávání si se silami ve snaze změnit události ve svůj prospěch se řadí k bílé nebo černé magii. Možná se vám to povede, ale brzy můžete očekávat vyrovnání, protože život vše stále vrací do rovnováhy.

Je to další pokus o odmítání svého příběhu takový, jaký je a odpírání si důležitých zkušeností. Cílem je přijmout život se vším, co obsahuje a pracovat s ním jako s darem, ne jako s něčím, co se nepovedlo. Můžeme změnit jen úhel pohledu a zvědomovat si zažité mechanismy až ke osvobození se od nich.

 

Psychedelika

Jsou jistou zkratkou na cestě, ale nejsou pro každého a už vůbec ne bez rizika. Proto jen s kvalitním doprovodem. Často vás dostanou zrychleně do jednoho z tzv. vyšších pater, ale bez předchozího pročištění se mohou náhle uvolnit vnitřní potlačené obsahy a zahltit psychiku. Jsou dalším vnějším prostředníkem, bez kterého se můžeme obejít a najít záblesky pravdy napřímo v nás.

 

Spirituální bypass

Přílišné zaměření se na duchovno a odklon od skutečného života. Je to vlastně útěk před sebou a od vlastních problémů ke spiritualitě. Odmítání zabývat se hmotou a pohrdání obyčejným životem. Dochází k popírání prožívání emocí, nucenému stavu odosobnění a nadhledu bez sebereflexe. Jde o nepochopení a nerovnováhu, která může ohrozit psychické zdraví. Duch nemá být oddělen od hmoty, ale má dojít k uplatnění poznání v běžném životě.

 

přehnané Pozitivní myšlení a afirmace

Odmítání stínové části reality a orientace jen na to krásné, líbivé a čisté. Je to strach postavit se k životu čelem se vším, co obnáší. Nasazením si růžových brýlí jsme v odporu místo v přijetí. Potlačované negativní pocity a emoce si pak různými jinými způsoby hledají cestu ven. Nalháváním si a snahou o pouze pozitivní postoj se obíráme o autenticitu a výzvy, které před nás život klade. Být dobře naladěný a od přírody spíš optimista je v pořádku, ale násilným obratem k pozitivitě ve chvíli, kdy nám není dobře, může být zastíráním našeho skutečného pocitu, který si žádá pozornost.

 

Psychospirituální krize

Je více spouštěčů psychospirituální krize, ale jedním z nich může být i příliš intenzivní meditační praxe, vrcholný mystický zážitek nebo užití psychedelických látek. Vyvolávají ji extrémní nebo traumatické situace, které probudí a zaktivují hadí sílu. To spustí zrychlený transformativní a sebeléčivý proces, který vyplavuje vnitřní obsahy. Její průběh je individuální, ale někdy se neobejde bez odborné pomoci.

 

Inflace ega

V určité fázi procesu poznání, když dojde k většímu posunu, tak hrozí jakýsi zmatek, který se projevuje jako ztotožnění se s archetypem. Dochází k falešnému sebeobrazu, nadhodnocení vlastní důležitosti a duchovní pýše, které si daný člověk v tu chvíli není vědom. Ale nakonec ho vnější okolnosti přivedou k vnitřní katarzi a obratu.

 

Hledání bez praktikování

Přílišná horlivost na cestě sebepoznání se někdy zvrtne v nekonečné hledání informací z knih, přednášek nebo seminářů bez vlastní zkušenosti. Člověk se stává třeba sečtělým a znalým věci, ale pokouší se myslí poznat to, na co mysl nestačí. Takto opravdové poznání nelze objevit. Lze ho jen zažít. Jakmile je ho dosaženo, tak slovy takřka nelze vyjádřit, jen se k němu přiblížit. Proto ho každý popisuje jinak. Bez praktikování a vlastního zkoumání sebe a skutečnosti to nepůjde.

 

 

 

Když to shrnu, tak jakékoliv popírání svých pravdivých pocitů, životních událostí a odklon od reálného života není žádoucí. Cesta vede skrz sebe k vlastní podstatě, a ne mimo sebe hledáním venku nebo lítáním v neviditelném světě. Pravda i poznání je k nalezení uvnitř nás. My jsme zdrojem i tvůrcem.

 

Není dobré hrát si s ohněm a vrhat se bezhlavě do stále nových spirituálních dobrodružství a riskovat tak svou psychickou stabilitu. Jsme zrozeni ve hmotě, proto by měl být náš výchozí stav dobré uzemnění a kontakt se sebou v přítomnosti. Rozeznat, kdy potřebujeme nejdřív terapeuticky zpracovat svá zranění a programy mysli, než rovnou nastoupit na duchovní cestu.

 

Jestli máte z nějakého směru nebo skupiny divný pocit, tak na něj dejte a včas to opusťte. Naše intuice se většinou neplete a vede nás dobře.

 

Možná se již cítíte unavení všemožnými praktikami, nikdy nekončícím čištěním a máte pocit, že jste se moc neposunuli. V tomto bodě je dobré opustit metody a techniky osobního rozvoje, spiritualitu a vydat se rovnou k sobě. Poznat pravdu o tom, kým jste.

  

 

 

Měj krásný a vědomý den

Monika

 

 

Pomohl ti článek? Pošli ho dál i ostatním. Za jeho šíření ti děkuji.

Hledáš pravé sebepoznání a nejlepší cestu pro sebe? Objednej se na Konzultaci.

Monika-Micajová-konzultace


 

Monika Micajová_1

Monika Micajová

Provázím na cestě k vnitřnímu klidu a vyjasnění životních situací, aby mohl život volně proudit s lehkostí a radostí.

Nabízím osobní konzultace s hlubším vhledem na problém. Věnuji se poradenství Feng Shui pro útulný domov. 

Inspiruji, motivuji, tvořím a sdílím vlastní zkušenosti.

Více o autorce →

 

web-m   fb-m   ig-m   yt-ikona

 


 

nnnn

 

Zpět do obchodu