JAK NÁS OVLÁDAJÍ PROGRAMY MYSLI

jak-nas-ovladaji-programy-mysli 

 

V jádru naší bytosti jsme čiré bytí, které je překryto filtrem nastavení osobních programů.

 

 

Jak vznikají programy mysli 

Když se narodíme, tak se nacházíme ve stavu vědomí, kdy se do nás nahrává velké množství dat, která následně formují naši osobnost. Prvních 7 let se ukládá do podvědomí řada programů a pokračuje to tak ještě celé mládí. Vpisuje se, jak vypadá model rodiny, jaký vztah budeme mít k sobě i k ostatním a následně určuje, co si budeme myslet o sobě a o světě.

Přebíráme návyky, názory a zvyklosti a učíme se vzorce jednání, která pokud neprohlédneme, tak nás mohou z velké části ovládat celý život jako podvědomá mysl. Tyto nahrané programy vytvářejí budoucí osud a jakým směrem se bude náš život ubírat.

 

Později se stávají hlasem v naší hlavě, který považujeme za své vlastní myšlenky. Problém nastává, když se s nimi ztotožníme a přijmeme za své. Stanou se příběhem, který o sobě vyprávíme a tím sami sebe stále udržujeme ve stejné hypnóze.

 

Když se potýkáš s problémy, tak je za tím většinou nějaký program,

podle kterého jednáš a nejsi si toho vědom/a, protože pochází z podvědomí.

 

 

Jak se osvobodit z programů mysli

Řešení přichází, když se rozhodneš vystoupit z automatických reakcí a uvidíš sebe sama, jak jednáš a reaguješ. Vyžaduje to všímavost a bdělou pozornost k sobě. Ještě lépe a rychleji to funguje v interakci s jiným člověkem nebo terapeutem, protože jsme často zasaženi vlastní slepotou a svá nezdravá nastavení nejsme schopni vidět.

 

Jakmile je ale program rozpoznán, tak ho můžeme vědomě měnit nebo jednoduše ignorovat. Změnit úhel pohledu a tím se osvobodit z vyjetých kolejí. V tu chvíli se ego může uvolnit ze sevření a předat situaci přítomnosti.

 

 PROGRAMY-MYSLI

 

 

Uvedu dva jednoduché příklady z praxe:

 

Honza

Má problém se zubem a čeká ho návštěva u zubaře a běžný zákrok. Prožívá nepřiměřený strach, sevření v oblasti žaludku a situaci odmítá. Bojí se bolesti a tíží ho pocit, že okolnosti nebude mít pod kontrolou. Jeho myšlenky mu nabízejí katastrofické scénáře a zesilují pocit frustrace a paniky.

Strach, který prožívá není nutný, ale je reakcí na nastavení mysli a dřívějších zkušeností.

Po odeznění prvotní emoce se mu povedlo podívat se sám na sebe trochu z nadhledu a všiml si zažitého mechanismu, který ho ovládal. Došlo k uvědomění. Rozhodl se z této role vystoupit a podívat se na věc jinak.

Jak se rozpouštěl původní pohled, tak najednou uviděl možnost zachránit si zub a jedinečnou příležitost zbavit se problému a bolesti. Postupně se uvolnilo i tělo z nadměrného strachu a přišla důvěra v život a vděčnost, že je tady ta šance na uzdravení.

 

Tereza

Dosud byl její život velmi časově nabitý. Měla dvě zaměstnání a ve volných chvílích brala příležitostné práce. Nedokázala relaxovat, a i odpočinek trávila aktivním způsobem. Často pociťovala únavu a občasné úzkosti. Nebyla schopná vidět, že se přetěžuje a nechápala, proč je tak unavená.

Nejdřív si lehce poranila kotník, ale zastavila jí až nemoc, která ji na delší dobu přinutila zvolnit a na čas opustit svůj rychlý způsob života.

Během našeho rozhovoru se vynořila vzpomínka na trenéra sportu, kterému se věnovala ve škole. Kladl na ně vysoké nároky, vedl k soutěživosti a jejich únavu nerespektoval, ale považoval za slabost a selhání.

Uvědomila si, že převzala tento vzorec chování, který neodpovídal jejímu typu temperamentu a byl pro ni trvale neudržitelný. Toto poznání a aha moment s ní otřásl a rovnou se rozhodla ho opustit. Začala se více soustředit na své možnosti a potřeby těla. Nově si nacházela zalíbení ve svém přirozeném rytmu aktivity a odpočinku.

 

 

 

Při svém vlastním procesu odblokování postupuj volně podle toho, co každodenní život přináší. Vnímej své pocity a věnuj pozornost tomu, co vyplouvá na povrch.

 

Jestli je to potřeba, tak si nejdřív klidně chvíli prožij situaci ve starém režimu oběti. Polituj se, pobreč si, vědomě vnímej, co děláš, ale pak tento způsob opusť a přesměruj se do klidu a rozhodni se to zvládnout novým způsobem, který je konstruktivní a víc ti vyhovuje.

 

Nalaďuj se na své pravé svobodné já v přítomném okamžiku.

Naše problémy v zásadě vznikají z toho důvodu, že se ztotožňujeme s tělem a myslí.

 

 

Více na téma mysl se dočteš v článku Nejsi tvoje mysl. 

 

 

Neváhej se na mě obrátit, pokud si potřebuješ vyjasnit některé životní situace a nechceš na to být sám/sama.

 

Měj krásný den

Monika

 

 

Zaujal tě článek? Poděl se o něj s ostatními. Za jeho sdílení ti děkuji.

Chceš se uvolnit od nastavení mysli se mnou? Objednej se na Konzultaci.

 Monika-Micajová-konzultace


 

Monika Micajová_1

 

Monika Micajová

Provázím na cestě k vnitřnímu klidu a vyjasnění životních situací, aby mohl život volně proudit s lehkostí a radostí.

Nabízím osobní konzultace s hlubším vhledem na problém. Věnuji se poradenství Feng Shui pro útulný domov. 

Inspiruji, motivuji, tvořím a sdílím vlastní zkušenosti.

Více o autorce →

 

web-m   fb-m   ig-m   yt-ikona

 


 

nnnn

 

Zpět do obchodu