JAK MEDITOVAT

 jak-meditovat

 

 

Je mnoho způsobu, jak meditovat. Existují různé řízené meditace, relaxace nebo i vizualizace s určitým cílem. Ráda bych vám dnes popsala meditaci, kterou jsem praktikovala já. Považuji ji za nejúčinnější a také nejrychlejší cestu poznání, protože míří přímo ke Zdroji.

 

Nejdřív bych ale chtěla zmínit důvod, proč vlastně meditovat. V dnešní době jsme jako společnost zaměření svou pozorností především k vnější fyzické realitě. Ale to je jen část jednoho celku, a to jeho projevená pohyblivá složka. Většinou nám chybí kontakt s vnitřním statickým bytím. Proto vzniká nerovnováha. Příliš se ztotožňujeme s naším tělem a myslí a uniká nám naše vlastní božská podstata.

 

Mysl si myslí spoustu věcí, ale je to jen další objekt projeveného světa, který je mimo tebe. Můžeš ji pozorovat stejně jako oblohu, věci nebo lidi. Nemusíš usilovat o stav bez myšlenek, jen potřebuješ vědět, že ty nejsi mysl. Ty jsi ten pozorovatel. Jsi ticho za myšlenkami.

 

Svou pozorností jsme většinou přitahování k vnějšímu projevu života, ve kterém se snažíme najít své štěstí. Ale to, čemu říkáme realita je iluze podobná snu. Jsou to obrazy tvořené fraktály, které ožívají tím, že je pozorujeme. Proto je bláhové hledat v této proměnlivé projekci trvalou radost bez hlubšího spojení se sebou. Probuzení může nastat tehdy, když svou pozornost obrátíme z vnějšku dovnitř na pozorovatele.

 

meditace

Tato meditace je tedy velice jednoduchá. Spočívá v koncentraci na vědomí sebe sama za myšlenkami. O myšlenky se nestarej, můžeš je klidně nechat běžet, ale vyciťuj to Ticho za nimi. Vnímej své uvědomování, ten pocit existence. Uvědomuj si, že si uvědomuješ. Jen se zklidni a na chvíli zanech vnější svět a pozoruj své vnitřní živé prázdno. To jsi ty.

 

Takto zklidnit se můžeš kdykoliv během dne nebo si na to vyhradit delší čas a jít do meditace. Nic od toho neočekávej, jen to nech pracovat a upínej pozornost na tuto pozornost. Jakmile To najdeš, tak si to můžeš uvědomovat i při běžných denních činnostech.

 

Bez úsilí se tak dostaneš přirozeně do přítomnosti a do stavu klidu. Do prostoru mimo dosah programů mysli, které tě vedou vstříc osudu. To, co hledáš, tady stále je a ty tím jsi neustále, jen to bývá zakryto poletujícím myšlenkovým obsahem. Ale bez pohledu do nitra bychom se nikdy nedostali pod povrch věcí. Odpovědi jsou ukryté v tiché hlubině, ze které tento svět vyvěrá.

 

 

citat 

 

 

 

A život jde lépe, když se uvolníš a zůstaneš v klidu. Dostává se tak do rovnováhy a může se dít sám bez velkého úsilí malého já.

 

Pokud jdeš cestou poznání, tak jen nesklouzni k opačnému extrému – přílišné pozornosti ke světu neviditelnému a popírání hmoty. 

Ideálem je být v kontaktu se svým bytím a zároveň stát nohama pevně na zemi ve svém příběhu.

 

 

 Meditace:

  Přihlas se k odběru, ať ti nic neunikne ODBĚR KANÁLU

 

 

Měj krásný a klidný den

Monika

 

 

Byl pro tebe článek přínosný? Pošli ho dál i ostatním. Za jeho šíření ti děkuji.

Chceš probrat své poznání a meditování se mnou? Objednej se na Konzultaci.

Monika-Micajová-konzultace


 

  Monika-Micajova

Monika Micajová

Provázím na cestě k vnitřnímu klidu a vyjasnění životních situací, aby mohl život volně proudit s lehkostí a radostí.

Nabízím osobní konzultace s hlubším vhledem na problém. Věnuji se poradenství Feng Shui pro útulný domov. 

Inspiruji, motivuji, tvořím a sdílím vlastní zkušenosti.

Více o autorce →

 

web-m   fb-m   ig-m   yt-ikona

 


 

nnnn

 

Zpět do obchodu